Com l'anàlisi del cicle de vida pot millorar la competitivitat i la transparència empresarial

Sustainability
WRITTEN BY Raul Antúnez i Retamal
19 Feb, 2024 — 2 min
Com l'anàlisi del cicle de vida pot millorar la competitivitat i la transparència empresarial

En l'actual panorama, on la sostenibilitat s'ha consolidat com un pilar essencial, l'anàlisi del cicle de vida emergeix com una eina indispensable per a totes les indústries, especialment les vinculades amb la construcció i la fabricació de materials. Des de Grup Carles, destaquem la imperiosa necessitat d'adoptar aquest enfocament holístic per avaluar l'impacte ambiental de productes i processos al llarg de totes les seves fases.

L'anàlisi del cicle de vida va més enllà de la mera mesura de la petjada de carboni, considerant no només les emissions de gasos d'efecte hivernacle sinó també altres impactes ambientals, socials i econòmics en cada etapa, des de l'extracció de matèries primeres fins a la disposició final.

En el sector de la construcció, on la demanda de pràctiques sostenibles està en constant augment, l'anàlisi del cicle de vida es converteix en una eina essencial. Avaluar només la fase d'ús d'un edifici no reflecteix completament el seu impacte total. És imperatiu considerar totes les fases, des de la producció de materials fins a la construcció, l'ús i l'eventual demolició i tractament al final del cicle de vida.

Els fabricants de materials experimenten un canvi significatiu en adoptar l'anàlisi del cicle de vida. Més enllà de complir amb les expectatives ambientals, aquest enfocament es converteix en un diferenciador clau en un mercat cada vegada més competitiu. Permet a les empreses no només mesurar el seu impacte, sinó també comunicar de manera transparent i veritable el seu compromís amb la sostenibilitat.

En calcular l'anàlisi del cicle de vida dels seus productes, els fabricants se'n beneficien de diverses maneres. En primer lloc, obtenen una comprensió més profunda dels impactes ambientals associats amb la producció, permetent-los identificar àrees de millora i optimització. A més, els brinda l'oportunitat d'innovar en materials i processos per reduir el seu impacte ambiental i millorar l'eficiència. És una eina d'ecodisseny.

Aquest enfocament no és només una estratègia de responsabilitat ambiental, sinó també una estratègia empresarial intel·ligent. Les empreses que adopten pràctiques sostenibles sovint experimenten una major acceptació al mercat, atreuen clients conscients del medi ambient i compleixen amb requisits reguladors cada vegada més estrictes, com és el cas de l'exportació d'alguns productes a França.

Per a nosaltres, la capacitat d'oferir serveis integrals d'anàlisi del cicle de vida es converteix en un valor diferenciador clau. En associar-se amb nosaltres, els fabricants no només compleixen amb les expectatives del mercat, sinó que també milloren la seva posició competitiva en demostrar el seu compromís amb la sostenibilitat i la innovació.

Related news

Sustainability as a lever for economic development

Raul Antúnez i Retamal
Raul Antúnez i Retamal
Head of Sustainability Consulting
Sustainability
16 Jan, 2023 — 8 min
Sustainability as a lever for economic development